Solrøds Vilde Vækster

Læs her om det igangværende projekt for at få mere biodiversitet på kommunens arealer.

Solrød Kommune omlægger udvalgte kommunale arealer til naturarealer med større variation af planter og dyr, forbedret CO2 balance og rekreative værdier.

Øgningen af biodiversiteten på kommunale arealer tager udgangspunkt i kortlægning af vejkanter og andre kommunale arealer, hvor potentialet for biodiversitet er højere end i resten af kommunen.

Vi kalder områderne "Solrøds Vilde Vækster", og de kommer til at blive fordelt ud over kommunen på de arealer, der har størst potentiale for at få flere insekter og andre vilde dyr. 

Vi fokuserer på den eksisterende vegetation og tager udgangspunkt i en rapport udarbejdet af vores konsulent Care4Nature. De har besøgt alle kommunens vejkanter og tilstødende arealer og vurderet plantearter, jordforhold og potentiale for mere biodiversitet på sigt. Som hovedregel har vilde blomster og urter brug for næringsfattig jord, og derfor er områder med meget fed muldjord og med intensivt dyrkede marker ikke egnet til at skabe vild natur. For at få næringsindholdet ned, vil kommunen over en årrække slå græsset på de udvalgte områder meget sjældnere end hidtil, og græsset bliver fjernet. På den måde kommer der flere urter og blomster op i stedet for græsset.

Care4Nature har udarbejdet en rapport over de bedst egnede områder, og disse bliver i 2025 omlagt til bynær natur og skal på længere sigt give meget mere liv i lokalområderne. 

Konkret kan de kommunale arealer f.eks. være følgende:

  • Grøftekanter langs de kommunale veje, hvor slåningen kan tilpasses, så de vilde blomsterplanter fremmes, eller der eventuelt kan anlægges blomsterstriber af hjemmehørende, flerårige arter.
  • Rekreative stier, og andre grønne heller, hvor slåningen kan optimeres, og sten og træstammer udlægges for at styrke et varieret plante- og dyreliv. Det er f.eks. strækninger langs med støjvolden og større grønne områder f.eks. ved Havdrup Nyskov.

Hvad kan man som borger forvente?

Strategien er at udpine jorden ved at lade græsset gro og så klippe og bortskaffe det to gange om året - forår og efterår. Derfor kan man forvente, at områderne kommer til at se noget langhårede ud i perioder, og der kan godt gå et år år, før der kommer spændende nye planter op. Imens hjælper vi naturen lidt på vej med bar jord, store sten og træstammer, som alle bidrager til en øget biodiversitet og til, at områderne bliver lidt sjovere for borgerene at følge med i.

Hvordan kan man bidrage?

Hvis I som grundejere gerne vil være med til at øge kommunens biodiversitet, så har I mulighed for at gøre en del af jeres grund til en af Solrøds Vilde Vækster. Se vores Værktøjskasser her.

Følg med i udviklingen af biodiversiteten herinde på siden og på kommunens sociale medier.

Kontakt

Center for By og Bæredygtighed

Telefon: 56 18 20 00

Email: cbb@solrod.dk

Solrød Center 1, 2680 Solrød Strand

Vi anbefaler, at du bruger sikker mail, når du skriver til os.

Skriv via Borger.dk (Borger)

Skriv via Virk.dk (Virksomhed)