Det mindsker risikoen for oversvømmelser hos borgerne i Solrød Strand. Det er både billigere og mindre pladskrævende end den tidligere planlagte løsning. Det er godt for naturen og klimaet.
Så kort kan de mest åbenlyse fordele ved det projekt, som byrådet nu har taget første skridt til at sætte i gang, beskrives. Planen er nemlig, at Solrød Bæk, som tidligere er løbet over i forbindelse med kraftige regnskyl, skal kunne rumme mere vand. Det vil betyde, at regnvandet hurtigere kan ledes væk, så risikoen for oversvømmelser og dermed skader på boliger og infrastruktur bliver betydeligt mindre.
Derfor er planen nu at udvide bækken med et ekstra vandløb, der skal gå fra Tåstrupvej og langs med Litorinavej ned igennem Solrød Strandpark med udløb i Køge Bugt.
”Siden stormfloden i 2023 har vi flere gange oplevet mere ekstremt vejr, end vi tidligere har været vant til. Vi har derfor arbejdet ekstra målrettet med flere forskellige klimasikringstiltag i hele vores kommune, og en omlægning af Solrød Bæk vil kunne gøre en markant forskel for borgerne, der bor langs med bækken. Samtidig vil projektet betyde, at vi skaber et mere naturligt vandløb, der vil gavne naturen og dyrelivet,” siger Morten Scheelsbeck, formanden for Kultur- og naturudvalget.
Store besparelser både økonomisk og CO2 -mæssigt
Projektet er endnu i sin helt spæde opstart, og der er fortsat en række juridiske og myndighedsmæssige aspekter, der kræver afklaring, før det er helt sikkert, om projektet kan blive en realitet. Men hvis projektet realiseres, forventes det at spare kommunen for omkring 200 mio. kr. i forhold til tidligere klimatilpasningsplaner, hvor løsningen skulle have været etablering af bassiner og større vandledninger.
Projektet er også positivt i forhold til en anden form for besparelse – nemlig i forhold til udledningen af CO2 . Etableringen af bassiner og store vandledninger udføres typisk med beton, der er særdeles CO2 krævende både i forbindelse med fremstilling og anlægsarbejdet. Ved at undgå den løsning sparer Solrød Kommune dermed også klimaet for betragtelige udledninger af CO2 .
Omkostningerne forbundet med omlægningen af Solrød Bæk er vurderet til at løbe op i omkring 40 mio. kr., hvoraf hovedparten finansieres af KLAR Forsyning, som også vil være kommunens nære samarbejdspartner omkring projektet.
Borgerne bliver inddraget
”Der er tale om et meget stort projekt, hvor vandløbet skal løbe igennem flere boligområder. Arbejdet med vandløbet kommer derfor også til at påvirke et større antal borgere, og det er meget vigtigt, at der bliver taget størst muligt hensyn til borgerne og de lokale forhold,” siger Morten Scheelsbeck, som fortæller, at det er planen, at der til projektet bliver nedsat en følgegruppe bestående af en repræsentant for Solrød Strands Grundejerforening og en repræsentant fra Solrød Strands Klitlaug.
Samtidig bliver både lokale lodsejere, KLAR Forsyning, øvrige ledningsejere og andre interessenter, som bliver påvirket af projektet, også inddraget og informeret løbende.
Flere forskellige klimasikringstiltag i kommunen
Omlægningen af Solrød Bæk er kun én af flere indsatser, Solrød Kommune har sat i værk for at ruste sig til fremtidens klimaforandringer. Den kommende udvidelse af Solrød Bæk spiller sammen med det igangværende store vand- og naturprojekt længere oppe ad Solrød Bæk, hvor landbrugsjord omdannes til vild natur, der bl.a. kan forsinke store vandmasser. Der er samtidig fx etableret og købt pumper til flere vandløb, udpeget og iværksat initiativer i et større beredskabskatalog, genetableret og færdiggjort kystsikring og sat gang i yderligere sikring af kysten.
Den grønne linje illustrerer, hvor det planlagte ekstra udløb skal etableres.