En merudgift er en nødvendig, ekstra økonomisk udgift, du som forælder har, som følge af jeres barns funktionsnedsættelse. En merudgift kan f.eks. være ekstra udgifter til:
- Medicin
- Sondemad
- Ekstra vask- og tøjbrug
- Aflastning
- Transportudgifter
- Drift af handicapbil
Ofte har du merudgifter til flere af ovenstående ting samtidigt. Derfor udregnes en merudgiftsydelse ved, at vi kigger på, hvor meget du for eksempel vasker mere end en gennemsnitlig familie.
Du kan ikke søge om merudgiftsydelse til forbrugsgoder man normalt har i et hjem, eks. fjernsyn, pc, cykel, mobil osv.
Formålet med at dække merudgifter er dels at kompensere for barnets nedsatte funktionsevne, dels medvirke til, at I som familie kan leve så normalt som muligt.
Solrød Kommune har en politisk fastsat sagsbehandlingstid på 12 uger.
Hvis behovet for dækning af tabt arbejdsfortjeneste bortfalder eller ændrer sig, har du/I pligt til at oplyse os om det.
Hvem kan søge om merudgifter?
Du kan søge om merudgiftsydelse, hvis du er forælder til et barn under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Barnet skal forsørges af jer i hjemmet.
Hvis dit barn er indlagt på sygehus, er på aflastningsophold eller midlertidigt går på kost- eller efterskole, er dit barn fortsat berettiget til merudgiftsydelse. Hvis dit barn er anbragt uden for eget hjem, f.eks. i familiepleje eller på en døgninstitution, kan du ikke modtage merudgiftsydelse
Du kan få dækket merudgifter, hvis du på et år har over 5.519 kr. i merudgifter (2024). Ydelsen er uafhængig af indkomst og er skattefri. Du skal selv administrere ydelsen på årsbasis.
Hvis en anden skal søge på dine vegne, skal vedkommende bruge en fuldmagt.
Økonomi
Merudgiftsydelsen gives som en fast månedlig ydelse, der beregnes ud fra et overslag af jeres merudgifter - normalt for et år ad gangen.
Når du modtager en løbende merudgiftsydelse, har du desuden mulighed for at få dækning af enkeltstående merudgifter uden regulering af den månedlige ydelse. F.eks. udgifter til reparation af handicapbil, eller udgifter i forbindelse med en uforudset hospitalsindlæggelse.
Alternative muligheder, hvis I får afslag
Hvis det viser sig, at der ikke er grundlag for at få dækning af medicinudgifter, kan du/I evt. kontakte din læge, der kan søge om tilskud til medicinen hos Lægemiddelstyrelsen. lægemiddelstyrelsen vurderer ud fra en række kriterier, om du er berettiget til et individuelt tilskud.
Læs mere om medicintilskud på Sundhed.dk